Wat is balans in je lichaam?

Wanneer je balans hebt in je lichaam, betekent dat dat al je organen goed werken, je voldoende energie hebt in je lichaam en de energie vrij stroomt in je lichaam.

Als alles optimaal werkt, zorgt je lichaam ervoor dat je je fit voelt, trek hebt in je eten, een goede stofwisseling hebt, goed slaapt, fit weer opstaat, je vrolijk voelt en zin hebt om dingen te gaan doen enz. Klinkt natuurlijk erg mooi, maar we hebben allemaal wel periodes waarin we ons niet zo lekker voelen of dat we ziek worden. Daar ontkomen we niet aan. In onze westerse wereld is dan ook bijna niemand 100% in balans.

We kunnen wel proberen om zoveel mogelijk in balans te komen. Daarmee kun je ziektes voorkomen en voel je je veel prettiger. Bijvoorbeeld: Iemand die veel weerstand heeft wordt minder snel verkouden en iemand die goed geslapen heeft voelt zich fijner overdag, misschien zelfs vrolijker.

Wat doen emoties met ons?

We maken allemaal in ons dagelijks leven allerlei emoties door, we worden even boos, of zijn verdrietig of bang, enzovoort. Dat is heel normaal. Maar wanneer iemand heel vaak boos is of heel extreem kan dat ook invloed hebben op ons lichaam, en bij boosheid is die invloed op de lever. We weten allemaal dat iemand die boos is bijvoorbeeld een rood hoofd krijgt, de energie stijgt als het ware omhoog en diegene voelt zich warmer, het lichaam wordt warmer.

Je kunt je wel voorstellen dat als dat vaak en heftig gebeurd het iets met het lichaam doet. Aan ieder orgaan is in de Chinese geneeskunde een andere emotie gekoppeld. Bij een behandeling worden zowel het lichaam als de emoties, de geest in balans gebracht. In het voorbeeld wordt dus de lever behandeld, en zal tegelijkertijd de boosheid verminderen.

Wat kun je zelf doen om in balans te blijven?